Slik ble Briskeby trafostasjon transformert

Signalbygget på Briskeby var opprinnelig en transformatorstasjon oppført i 1944, som tok imot og omformet strøm fra høye til lave spenninger. I dag er spenningen fortsatt høy, men det er annen type energi som transformeres i det 5000 kvm store bygget. Det lukkede, vernede bygget er åpnet opp med utadrettet virksomhet i form av dagligvare, café, restaurant og apotek.

 

– Da jeg kjøpte bygget for 20 år siden var vi ni budgivere. Det ble påpekt at bygget huset et reklamebyrå som hadde tapt penger de siste årene. Jeg fikk tilslaget. En av de proffe investorene jeg bød mot så ikke at det var noen utviklingsmuligheter i bygget. Å kjøpe Løvenskiolds gate 26 er den beste eiendomsinvesteringen jeg har gjort, forteller gårdeier Karstein Gjersvik.

 

Et privat bydelshus

– Gårdeier Karstein Gjersvik sa at han hadde en eiendom på Briskeby hvor kontorleietakeren slet litt. Jeg hadde hørt om Bølgen & Moi, som holdt til i tilstøtende lokaler, men aldri vært inne i bygget. Husker jeg ble overveldet da Karstein viste meg rundt første gangen. Den kule romfølelsen og at noen kunne ha sånne unike kontorer. Et veldig hyggelig oppdrag å finne ny leietaker til lokalene, forteller Steinar Frøland, eiendomsmegler i DNB Næringsmegling.

– Det ble vurdert treningssenter, undervisning, museum og andre kulturinstitusjoner, men ingen av delene lå innenfor gjeldende reguleringsbestemmelser. Naboene klaget på enkelte søknader, og klagene ble hensyntatt. Gårdeier leide derfor ut den store og flotte industrihallen med mer enn 6 meters takhøyde og glasstak, til en ny kontorbruker i fem nye år. – Vi grep muligheten da bystyret i 2015 vedtok å oppheve den gamle reguleringsplanen for eiendommen helt eller delvis (Kommuneplan 2015 – Oslo mot 2030 – Smart, trygg og grønn). Jeg leste nyheten og ringte straks Karstein Gjersvik, forteller Frøland. – Døren var åpen for å søke om bruksendring fra kontor til dagligvarebutikk. Ingen protester fra naboene denne gang. I ettertid har vi fått vite at dagligvare var ønsket og et tilbud naboene savnet, sier Frøland. Kiwi Briskeby har en salgsflate på ca. 1000 kvm og er blitt kåret til Kiwis beste regionbutikk gjentatte ganger.

 

Michaels Restaurant

Hvem er Michael?

Det var 90-tallets fremadstormende reklamebyrå Virtual Garden, som kunne alt om det ukjente og like fremadstormende massemediet Internett, som hadde den vågale ideen om å leie den gamle trafostasjonen fra Hafslund til egne kontorlokaler, og å åpne restaurant i den delen av bygget som de ikke trengte selv. Året var 2000. – Virtual Garden tipset kjendiskokken Trond Moi om lokalene, det var litt Wow den gang å åpne restaurant midt i et boligstrøk, forteller Michael Skiri, daglig leder og deleier i Michaels. Slik ble det til at Virtual Garden fremleiet lokalene til restauranten Bølgen & Moi. Reklamebyrået bygget en privat inngang til restauranten direkte fra sine kontorlokaler. Michael var med på utviklingen av destinasjonsrestauranten på Briskeby fra start og til å gjøre den til en suksess. Da leiekontrakten til Bølgen & Moi utløp, åpnet det seg nye muligheter. Michael ønsket å åpne sin egen restaurant. Han inviterte Anders Buchardt med på laget. – Vi åpnet i november 2019, så kom corona i mars 2020. Ikke beste timing. Det var tøft, men det hjalp å ha en sterk eier i ryggen. Anders har vært fantastisk, forteller Michael.

 

Eiendomsutvikling handler om å identifisere og utvikle potensial

– Briskeby trafostasjon er konvertert fra strøm til restaurant-café-kontor-dagligvare-apotek på meget lange kontrakter. Steinar Frøland i DNB Næringsmegling har hjulpet meg å utvikle og realisere mulighetene i bygget. Å kjøpe Løvenskiolds gate 26 har vært en meget god handel. I dag er
trafostasjonen på Briskeby, i Løvenskioldsgate 26, et levende historisk hus der det skjer noe og som fortsetter å gi tilbake til nabolaget. Men strømmen er
byttet ut med annen type energi, avslutter Gjersvik.

 

Steinar Frøland, eiendomsmegler i DNB Næringsmegling