Godt transaksjonsmarked, men få brede strukturerte salgsprosesser med lavrisikoeiendom

 

 

Gjennom året har tendensen vært at antall transaksjoner har vært lavere enn i fjor, men litt høyere enn i 2016. Mange har nok opplevd transaksjonsmarkedet som tregere enn i fjor og flere uttrykker frustrasjon over manglende kjøpsmuligheter. Vår vurdering er at det i sum har vært et godt omsetningsvolum, men færre eiendommer som passer godt for tilretteleggerne og egenkapitalaktørene. Transaksjonsmarkedet preges fortsatt av mange kjøperinitierte prosesser og at enkelteiendommer testes på et smalt utvalg av potensielle kjøpere. Det er mye kapital tilgjengelig på kjøpersiden og vi kunne hatt nok et rekordår om flere sentrumseiendommer og lange kontrakter hadde blitt lagt ut i markedet. Vi har passert 70 omsetninger og volumet har nådd over NOK 20 mrd. Videre er sommerinnspurten i gang og fem av de største mandatene som er i eksklusive forhandlinger eller bud/aksept utgjør i sum ca. NOK 9 mrd. Legger vi til disse og øvrige transaksjoner i bud/aksept er nivået nå godt over NOK 30 mrd.

 

DNB har vært rådgiver i både større transaksjoner som Mongstad-basen (salgsrådgiver for EQT) og SPG-porteføljen (kjøpsrådgiver for Infranode og DIF), større enkelteiendommer som Hansagården i Bergen og en rekke mindre eiendommer innen ulike segment. Vår investorundersøkelse fra i vinter viser at investorenes viktigste bekymringer er stigende renter og yielder. Det vi sitter på så langt i år av data (flere av omsetningene er overliggere) gir imidlertid ikke grunn til å si at yieldene har steget. Særlig i forhold til kontor- og logistikk eiendommer med lange kontrakter på attraktive beliggenheter er det mye kjøpskapital som vil inn, men få objekter for salg. Vi vurderer lånemarkedet som velfungerende. Blant annet DNB øker noe på utlånssiden, og i obligasjonsmarkedet har det vært over 40 utstedelser for totalt ca. NOK 12 mrd. knyttet til næringseiendom. Obligasjonsmarkedet har imidlertid blitt mer krevende for SPV-aktørene ettersom investorene har blitt mer selektive.

 

Svenske Hemfosa fortsetter å bygge organisasjon og portefølje i Norge og eksemplifiserer at transaksjonsmarkedet holdes godt i gang om vi ser hele markedet under ett. I fjor var vi salgsmegler både da de kjøpte i Sarpsborg (Sandesundveien 3) og i Bergen (Myrdalsveien 22). I år har vi på vegne av EGD Property solgt de Hansagården i Bergen med leieinntekter på MNOK 33,3. Videre har vi på vegne av Betong Eiendom / SV Betong akkurat sluttført en transaksjon i Sandens sentrum hvor Hemfosa kjøper Jærveien 12 for ca. NOK 50 mill. med Mattilsynet på en ni års leiekontrakt. Den siste transaksjonen illustrerer at man på mindre eiendommer kan kjøpe trygge kontantstrømmer med mer begrenset konkurranse og få noe «yieldrabatt» ettersom forvaltningen er mer kostnadskrevende. Flere av tilretteleggerne viste interesse men droppet eiendommen fordi volumet ble for lite. Yielden er konfidensiell, men hadde eiendommen vært større tror vi flere ville gitt bud og at yielden ville ha droppet over 100 punkter.